21

dec

Webbåret 2020 var… dramatiskt!

Poff! så var det dags att gå på julledighet igen. Mycket har hänt sedan förra gången men ack vad vattnet under broarna rinner fort. Hursomhelst, dags att summera året som gått, här kommer några återblickar.

Året inleddes med att vi helt släckte den gamla publika webbplatsen stockholm.se. Efter lång och trogen tjänst ersattes den i sin helhet av multisajten .stockholm med sina närmare 30 startpunkter till stadens serviceutbud eller inspiration. Aldrig förut har en kommunwebb gjort en sådan omfattande manöver, inte minst med tanke på bytet toppdomän. Historiskt faktiskt! Och spänningen var stor: skulle användarna hitta rätt i fortsättningen? Skulle vi behålla vår sökkraft?

Nu nästan ett år senare kan vi andas ut och ser att det som vi har planerat för har fungerat och faktiskt gjort det enklare för flertalet i sina användarresor. I de fall vi har haft möjlighet att följa upp vår sökmotoroptimering och återkoppling från användarna ser det mycket bra ut. Även resultat av användartester bådar gott. Samtidigt tar arbetet med förbättringar på en webbplats såklart aldrig slut. Att följa hur väl användarna lyckas i sina kundresor, att mäta, utvärdera och sedan utveckla måste få vara en ständigt pågående process. Det gäller för såväl innehåll, funktioner som design.

Några veckor senare i mitten av mars var pandemin över oss. Som så många andra i samhället ställde webbteamet här på kommunikationsenheten i stadshuset snabbt om för att jobba på distans. Det har gått förvånansvärt bra trots hemarbete från köksbord, soffor, sängar och andra mer eller mindre möjliga platser. Variation i hemarbetsplatsen brukar ju för övrigt vara ett tips för att få det att fungera bättre. Men visst finns det negativa bieffekter att se upp med. Först på lite längre sikt får vi antagligen facit på detta gigantiska samhällsexperiment.

Det man lägger märke till är att behovet av mellansnack, det där som i möten pre-corona inträffade före och efter eller vid kaffemaskinen, behöver få sitt nödvändiga utrymme. I övrigt finns det mycket kvar att utveckla vad gäller de digitala mötesformerna. Det är i och för sig inte lika vanligt längre med frågan ”ser ni?” (det som presenteras) när online-mötet startar, men här kan vi nog vänta oss ett utvecklingssprång framöver. Det blir spännande att hänga på tåget för den som vill lära sig nya tekniker och höja kvaliteten. Kan apropå det tipsa om Beata Wickbom som gästade podden Heja framtiden för inte så länge sedan.

Med sommaren kom så EU-domstolens domslut i det så kallade Schrems 2-målet. Privacy shield ogiltigförklarades över en natt och all eventuell överföring av personuppgifter till tredje land utanför Europa behövde ses över. Förvirringen kring rättsläget var stor. Inte minst för sociala medier men också vad som gäller för det vanligaste verktyget för att mäta och följa upp trafik och beteenden på sajter – Google analytics. Dra ur sladden omgående? Några var säkra på att så inte behövde vara fallet, andra blev desto mer osäkra och sneglade på vilken väg andra valde att gå.

Kunde vårt pågående utvecklingsarbete med ett cookie control center vara en lösning, där användaren själv kan avgöra om exempelvis kakor för statistik ska användas? Tyvärr inte. När vi borrade ner i de juridiska aspekterna visade det sig att användaren då skulle behöva göra ett sådant medgivande vid varje besök. Inte acceptabel användarupplevelse och därmed slutet för analytics på multisajten. Även tag manager som ju många gånger fyller en finurlig funktion i den tekniska infrastrukturen för att stödja tredjepartsprodukter, har hamnat i skottgluggen. Så nu är vi många som väntar med spänning på resultatet av den granskning som Datainspektionen genomför av sex svenska webbplatser. En ”game changer” kan man väl lugnt säga.

Det har varit ett dramatiskt och ovanligt prövande webbår. Jag föreslår att vi bestämmer att 2020 nu kan avslutas under värdiga former. Inga fler internetjuridiska tvärvändningar tack. Belastningsattacker i mellandagarna känns inte heller särskilt nödvändigt. Bara lite lugn och ro och julefrid. Ett trendbrott på smittspridningskurvan gärna. Vi behöver alla bidra genom att hålla avstånd till varandra och visa övrig omtanke. Så kommer vi igen 2021 och laddar bland annat för ett nytt intranät.

God jul, gott nytt år!

0 kommentarer