8

okt

Bra CTR kvitto på att innehållet är relevant

Nu börjar vi äntligen få trafikstatistik för multisajten som överlappar förra året. De som brukar grotta ner sig i den typen av data och gillar att göra analyser vet att referens till motsvarande tidpunkt året innan, oftast är den mest intressanta jämförelsen när det kommer till att utläsa trender. Vi har hittills använt Google Search Console för några utvalda sajter för att få koll på hur relevant innehållet är på Google. Vårt paradexempel förskola.stockholm är en av sajterna som vi mäter detta på.

Trenden som vi kan se är så tydlig och stark att jag inte har kunnat låta bli att dela den vid inte mindre än fyra sammankomster inom loppet av en månad: webbforum för ansvariga inom stadens förvaltningar, styrgruppsmöte Stockholm webb, det egna enhetsmötet och möte med kommunikatörskolleger på miljöförvaltningen.

Diagram med två kurvor, en som visar totala antalet klick, en som visar totala antalet exponeringar. Totalt antal klick: 784. Totala antalet exponering: 3,18 tusen. Genomsnittlig CTR: 24,6 procent. Genomsnittlig position: 2,8

 

Diagram med två kurvor, en som visar totala antalet klick, en som visar totala antalet exponeringar. Totalt antal klick: 9,45 tusen. Totala antalet exponering: 12,5 tusen. Genomsnittlig CTR: 75,8 %. Genomsnittlig position: 1.

Bilderna får tala för sig själva. Visserligen är den aktuella tidsperioden i till stor del under sommaren då sajten inte har som mest trafik men det bör inte ha särskilt stor betydelse i sammanhanget. Med en genomsnittlig click through rate (CTR) på 75,8 procent och genomsnittlig position 1 lär det vara svårare att åstadkomma bättre relevans för frågan ”förskola stockholm”. Vilket också är helt i sin ordning. Det är här invånarna behöver göra sin första touch down i Stockholms stads digitala ekosystem på sin användarresa och då måste det vara lätt att hitta in.

Därmed ser också sagan ut att gå mot sitt slut när det kommer till att mäta och följa upp trafik och SEO med hjälp av Google Analytics. Just det, Schrems 2. Mer om det i en kommande bloggpost.

0 kommentarer