Aktuellt

21

jul

Skaka hand på en kommunikationens hårdvaluta?

En helt oförutsägbar vår försvinner bortom horisonten. Hela utvecklingsmaskineriet för Stockholm webb har skötts på distans och som så många andra som jobbat hemifrån har vittnat om, har det gått förvånansvärt bra. Bortsett då från en del kroppsliga krämpor för egen del som påminner om att skärmarbete och onlinemöten vid  köksbord, soffan i vardagsrummet eller i bästa fall ett skrivbord kräver att man tar hand om sig extra mycket!

Arbete mitt i sommaren kan under gynnsamma förhållanden innebära lite tid till nödvändig omvärldsbevakning. Och reflektion. Så pass på, här kommer ett tankespån!

De flesta som sysslar med kommunikation strukturerat och i större omfattning är överens om att uppföljning är ett måste. Utan förutbestämda, tydliga och mätbara mål och utan en uppföljning av målen, lever du i fasansfull osäkerhet kring om insatsen var tiden och pengarna värd. Inom kommersiell verksamhet finns det affärsmål och i e-handel kan du koka ner målen till faktisk försäljning och vinst. Säljer du skor på nätet så går du med vinst. Eller inte. Om inte, behöver du ta reda på i vilken utsträckning det är kommunikationen som inte gör sitt jobb. Tänkbara kandidater är marknadsföring eller hur produkten presenteras i e-butiken eller kundresan.

Inom offentlig sektor slipper du den typen av krav. Tyvärr får man väl tillägga eftersom det finns två sidor av det. Den ena är att det inte blir ekonomisk kaputt om exempelvis din webbsatsning inte levererar. Men den andra är att det finns en uppenbar risk för att det görs satsningar som inte kommer leverera. Och som du kanske efteråt inte ens vet om den levererade eller inte. För att du hade inga mål. Eller uppföljning.

Tänk om man kunde komma överens om en hårdvaluta som betalas ut eller krävs tillbaka beroende på hur bra kommunikationsinsatsen levererar? Lika tvingande som reda pengar. Sannolikt skulle den komma till användning på fler håll än inom offentlig sektor.

Kryptovalutorna bygger på en spännande teknik men det reella värdet för var och en av de alla tusentals varianter som florerar verkar för alltid vara dömt till svajighet. Varför? Jag är inte ekonom men det ligger ändå nära tillhands att tro att det beror på att det saknas en garant och överenskommelse kring valutans faktiska värdet.

Därför måste valutan för kommunikationsinsatser bygga på just ömsesidig överenskommelse. En handskakning på att de mål man sätter upp faktiskt är giltiga. Liksom uppföljningen. Och inte bara det, utan att förmågan att leverera på dem får faktiska konsekvenser för nästa webbprojekt. Eller satsning på kanal i något social media, eller annonskampanj eller nyhetsbrev. Kanske blir man i bland ledsen över att vinsten uteblev, men på det hela taget tror jag en sådan valuta i de flesta fall skulle ge kvitto på att insatserna var meningsfulla. I sig kan den dessutom vara en värdefull källa till glädje i arbetsvardagen och motivation inför kommande utmaningar.

Någon som vill skaka hand på det?

0 kommentarer