29

jan

Projektets sista milstolpe: farväl till en mycket gammal webbplats

Före årsskiftet ersatte vi startsidan för stockholm.se med den nya start.stockholm. I dag 29 januari är det dags att släcka återstående delar på webbplatsen. Förmodligen blir det sista kapitlet i historieskrivningen om en webbplats som hängt med i hela tolv år! Nedsläckningen är också den sista länken i en nu rätt lång kedja av utvecklingssteg som inleddes med en första betaversion av förskola.stockholm.

Därefter har projektet:

  • lanserat en betaversion 2 som helt ersatte förskola och äldreomsorg på stockholm.se
  • lanserat 28 webbplatser inom multisajtlösningen .stockholm
  • lanserat en ny startsida eller startwebbplats som binder samman samtliga webbplatser (start.stockholm).

Från och med fredag 30 januari är allt som finns kvar på stockholm.se en ”spökserver” med en felmeddelandesida som tar hand om de besökare som lyckats stöta på en sida som inte är ompekad. Med finessen att den även har en sökfunktion som direkt förflyttar besökaren in till webbbplatssöket på multisajten.

Värt att nämnas i sammanhanget är att vi släcker webbplatsen, inte domännamnet. E-tjänster, skolwebbar, biblioteken och många andra viktiga delar av stadens digitala ekosystem lever vidare på stockholm.se.

Det är med största respekt vi drar ur kontakten för den gamla webbplatsen. Plattformen var klar februari 2008, blogginlägget från lanseringen finns faktiskt kvar här i arkivet för den som är intresserad.  Under årens gång har webbplatsens front end mobilanpassats framgångsrikt och det är förmodligen någon form av rekord att en så stor webbplats har haft så lång teknisk livstid. Hatten av för det kvalitetsbygget!

Vi har förberett det här sista steget ordentligt. I praktiken innebär det uppskattningsvis 8 000 manuella ompekningar. Sökordsanalys har gjorts för flertalet nya webbplatser på .stockholm. Och förstås uppföljande mätningar för att säkerställa att vi inte tappar ranking på Google och därmed försvårar för många användare att hitta rätt.

Trenden pekar åt rätt håll.  För till exempel start.stockholm har sökordet ”stockholm” den genomsnittliga positionen 6 i Googles sökresultat sedan lansering. ”Stockholms stad” har 1,6. Intressant att notera är att ”skolplattformen” genererar mest klick vilket pekar på att den sidan som samlar upp användare till de olika delarna av plattformen, gör sitt jobb.

Så det ser bra ut så här långt. Men dyker det inte upp något oväntat vore det nog lite förvånande. Oförutsägbarheten har ju trots allt sin charm, eller som som jag brukar säga i samband med riskanalys: vi har koll på allt utom det vi inte har koll på.

Stockholms stads webbplats 2010.

2 kommentarer

Helen

Helen

Det saknas helt kontakt för att rapportera fel på websiten. Det bör ju finnas. T ex har ni tappat bort alla Södermalmsparker som inte finns i listan. Grillplatserna saknas också helt.

Marcelle Abou Haidar Johansson

Marcelle Abou Haidar Johansson

Hej Helen! Tack för dina synpunkter. För att rapportera fel på webbplatsen kan man använda fliken "tyck till" som finns placerad till höger på webbplatserna som en gul flik. Där bevakar vi alla synpunkter som kommer in och tar dem vidare till berörda. Vi ska uppmärksamma Södermalms stadsdelsförvaltning om att parkerna i deras stadsdelsområde saknas. Vad gäller grillplatser så har vi nog inte haft det tidigare. Tack för tipset, vi kommer att se över om det är något vi kan få in på webbplatsen framöver.