25

nov

Mer än bara en webbplats

Visste du att webbplatsen stockholm.se släcks ned 29 januari 2020? Att den då kommer ha ersatts av 30 nya webbplatser? Och att samtliga har toppdomänen .stockholm som primär domän? Nu vänder vi snart blad till ett nytt kapitel i historieskrivningen av Stockholms stads digitala tjänster.

När man är mitt inne i ett stort webbprojekt är det inte alltid helt enkelt att bibehålla överblicken och faktiskt se hur den färdiga produkten – webbplatsen, eller i det här fallet webbplatserna – kommer se ut och fungera. Det är samtidigt en hel del av charmen i arbetet. Ständigt pågående modifieringar och prioriteringar gör att utvecklingsspåret vindlar sig fram. Men nu börjar vi faktiskt kunna se slutresultatet.

Det ser lovande ut. Vi har definierat tydliga startpunkter för de vanligaste användarresorna som Stockholms invånare gör i stadens digitala ekosystem, det vill säga webbplatsernas startsidor. Från respektive startpunkt finns det också tydligt utstakade vägar för att hjälpa användaren vidare. Guiderna med användarresans olika steg fyller en viktig funktion i det sammanhanget. Samtidigt går det att hitta stadens serviceutbud – förskolor, äldreboenden, hemtjänst, simhallar med mera – mycket mer integrerat med webbplatserna.

Parallellt med uppförandet av själva webbygget har det pågått ett intensivt arbete med att anpassa innehållet. Klarspråk för att innehållet måste vara så begripligt som möjligt för alla, sökmotoroptimering för att invånaren snabbt ska hamna rätt i steget mellan Google och startpunkten på .stockholm.  Och ja, det blir rätt många ompekningar från befintliga adresser på stockholm.se.

Det känns också bra att de 17 webbplatser som vi har lanserat så här långt, genomgående har ett välkomnande anslag. De förmedlar att människan, invånarna och deras behov står i centrum.

Bild av startsida med rubriken 'Företags- och föreningsservice'.

Startsidan för företags- och föreningsservice.

En sammanfattning av huvuddelarna av konceptet som vi nu har genomfört skulle kunna vara:

  • tydligt utstakade, begripliga användarresor
  • anpassning av innehållet utifrån högst ställda krav både vad gäller klarspråk och matchning mot organiskt sök som i de flesta fallen är startpunkten för användarresorna
  • unika domännamn kopplade till användarresorna som underlättar i kommunikationen med invånarna
  • systematisk uppföljning mot nyckeltal som ska ägas av verksamheterna.

Men klar blir man ju som bekant aldrig i sådana här sammanhang. Särskilt den sista punkten – uppföljning – har vi behövt prioritera ned. Förhoppningsvis är det inte symptomatiskt.

Efter årsskiftet ska vi på allvar ta tag i användningsmål, nyckeltal och regelbunden uppföljning tillsammans med verksamheterna. Ett viktigt förarbete i form av koncept för respektive webbplats är redan gjort. Målsättningen är att det ska finnas ett utpekat ansvar för allt innehåll och alla användarresor och att det ska vara enkelt att följa om de fungerar som det är tänkt.

Det är inte utan att man känner de historiska vingslagen. Det vi tillsammans med förvaltningarna har byggt under .stockholm är mycket mer än bara nya webbplatser. Och de preliminära signaler vi får i den uppföljning vi gör, bådar gott. När vi opåkallat stör i användarresan och frågar hur bra det fungerar verkar vi i de flesta fall få ett positivt svar. 🙂

Startsida för det hela? Jajamän, det är faktiskt bland det sista vi bygger, arbete pågår. Kommer sannolikt generera ett eget blogginlägg.

Bild av startsidan med rubriken 'Välkommen till .stockholm!'.

Betawebbens startsida, snart ersatt av start.stockholm.

Är du nyfiken på att höra mer om hur vi tänkt i webbprojektet och diskutera olika aspekter med oss? Varmt välkommen till vårt seminarium i Stadshuset 31 januari. Skicka en intresseanmälan direkt till mig på jan.e.svensson@stockholm.se.

3 kommentarer

Anders Johansson

Anders Johansson

Mycket intressant - önskar jag kunde närvara vid seminariet. Ni kommer inte att webcasta/spela in? Så kan flera "lantisar" ta del av era tankar...?

Jan Svensson

Jan Svensson

Kul att du följer! Vi kollar upp möjligheten att sända - återkommer.

Ola

Ola

Intressant!