Aktuellt

11

jul

Nu går vi mot .stockholm

Internt kallar vi Stockholms stads nya webbplats för nya stockholm.se, men den kommer egentligen ha ett nytt namn under en ny toppdomän.

Lite bakgrund. ICANN är organisationen som bestämmer över hela världens toppdomäner. Den styrs i en flerpartsmodell där alla som äger en toppdomän kan vara med och påverka. Tidigare har det bara funnits så kallade landstoppdomäner, som .se och .no och legacy-toppdomäner som .com, .org och .net. År 2011 öppnade ICANN upp för organisationer, städer och regioner att ansöka om att få äga en egen toppdomän. Stockholms stad var en av drygt 1200 aktörer som ansökte och 2014 fick vi tillgång till vår alldeles egna .stockholm.

Redan vid ansökan sattes strategin för hur .stockholm skulle användas; för stadens egna verksamheter för att bättre kunna paketera vår service och kommunicera med våra invånare. En stor del av strategin utgick från digitaliseringsinitiativ och smart stad-tänket.

En andra större del i vägvalet handlade om att vi kan få regera med järnhand när det kommer till kvalitet och säkerhet på vår egen toppdomän. För att få använda en .stockholm-domän till sin verksamhet måste webbplatsen nå upp till en viss kvalitet. Dels kvalitet på säkerheten, det grafiska och språk och tillgänglighet. Dels kvalitet på mål och mätpunkter. Det har blivit allt viktigare för oss att sätta mål och mätpunkter för att kunna hålla koll på hur våra webbplatser fungerar. Gör de vad de ska? Hittar våra besökare det de söker? För när de inte gör det så behöver vi vara beredda på att göra något åt saken, och det är omöjligt för oss att veta vad som är fel om vi inte har mätt på det.

Något vi har mätt massor på är hur våra besökare beter sig på vår webb. Flera undersökningar och mätningar har visat oss att en besökare inte besöker två olika serviceutbud vid samma besök på vår webbplats – så varför klustrar vi ihop allt?

Den nya webbplatsen vi bygger fokuserar på användarresan, och om att paketera ihop serviceutbuden för att bättre möta upp användarens behov. Vår nya toppdomän kommer användas för att tydligt kommunicera vilket serviceutbud man är ute efter, till exempel förskola.stockholm, äldreomsorg.stockholm och företag.stockholm.

Tänket med att möta användarens behov präglar all digital utveckling vi gör på stadens webbar. Ett exempel är Stockholm växer, där man kan läsa om stadens alla byggprojekt. Det är en webbplats som jag har sett utvecklas oerhört under det senaste året. Att lyckas få igenom en sak som att döpa projekten till vad de är och inte vad projektet heter i våra ärendehandlingar må tyckas vara en småsak, men för oss som arbetar med det här, och för en besökare som bara vill hitta det de söker så är det en skillnad som natt och dag.

Och att ha kunnat få följa den här utvecklingen och se Stockholm växer svara mer och mer till sitt syfte gjorde det till den självklara piloten ut för vår nya toppdomän. Allt är inte helt klart, vi har fortfarande vissa mätpunkter att arbeta med, men vi kan inte vänta längre av all iver. Från och med idag kan ni besöka https://växer.stockholm. Och räkna med att .stockholm är ett riktigt dragplåster för att göra ditt besök så tryggt och bekvämt som möjligt.

6 kommentarer

Patric

Patric

Hej, fick ni .stockholm av ICANN eller köpte ni en toppdomän?

Marcelle Abou Haidar Johansson

Marcelle Abou Haidar Johansson

Hej Patric! Vill börja med att be om ursäkt för att det har dröjt med svar på din kommentar. Vi ansökte om äganderätten till .stockholm i samband med att ansökningsperioden för nya toppdomäner hos ICANN var öppen under 2011. Vi fick betala för ansökan, så på det sättet kan det likställas med att vi har köpt toppdomänen. Men kostnaden var som sagt för själva ansökan och inte inköpet i sig.

Martin

Martin

Hej! Jag förstår att Stockholms stad köper toppdomänen .stockholm (så att ingen annan gör det). Men däremot hänger jag inte med riktigt på hur detta hänger samman med behovet att sätta mål- och mätpunkter som nämns i inlägget. Jag undrar också hur "smart stad-tänket", digitaliseringsinitiativet eller krav på kvalitet i innehåll, språk och säkerhet bättre säkerställs med införandet av .stockholm. Förstår jag det rätt som att både .se och .stockholm kommer att användas? Bidrar inte det i så fall snarare till otydlighet i kommunikation gentemot användarna?

Ola

Ola

Hej Martin! Först och främst, ber om ursäkt för att din kommentar har blivit liggande opublicerad. Vår ambition är att toppdomänen ska vara en garant gentemot invånarna för dels att innehållet har Stockholms stad som avsändare, dels att det håller en hög kvalitet. Parallellt med utvecklingen av den nya webbplatsen bedriver vi därför också ett internt arbete i syfte att höja kvaliteten som bland annat kravställer att mätningar och uppföljning ska göras regelbundet. Detta för att säkerställa användarnas nöjdhet. Ett villkor för att innehåll på nya .stockholm ska kunna publiceras är alltså att kvalitetssäkring görs regelbundet. Den primära domänen för nya delar på webbplatsen som tas fram kommer fortsättningsvis vara .stockholm. Men vi kommer förstås under överskådlig tid säkerställa att även stockholm.se fungerar. Så ur det perspektivet kommer inte användarna behöva bekymra sig om någon skillnad i praktiken. Hoppas att det var svar på dina frågor!

Bengt Karlsson

Bengt Karlsson

Om ni vill förenkla för användare: -Ändra aldrig en använd webbadress! Vi som har dem sparade som bokmärken blir bara förvirrade och sura!

Ola

Ola

Vi har tänkt på just det när vi byter över till .stockholm. Gamla adresserna fungerar fortfarande, det enda är att man blir dirigerad över till växer.stockholm. Tanken är att båda kommer att fungera parallellt ett långt tag, så att du och våra andra besökare hinner vänja er och uppdatera era bokmärken.