21

dec

Stockholm.se blir mobilanpassad

Trenden med mobilt surfande ökar generellt och så även på stockholm.se. Sedan 2010 då vi knappt hade några besökare från mobila enheter (surfplattor och telefoner) har det ökat först försiktigt (8 % 2011), sedan kraftigt (25 % 2012) för att under 2013 landa på ca 33 % av totalt antal besök.
Mobila besök på stockholm.se
En del av stockholm.se har varit responsiv länge. Stockholm växer på bygg.stockholm.se utvecklades uppåt (storleksmässigt) från en mobilversion 2011 till en desktopwebb under 2012. Senast fick den även en ökad totalbredd under året som gått för större skärmar.
En annan del är Stadsmuseet på stadsmuseet.stockholm.se som utvecklats under året och som lanserades nu under hösten. Utifrån erfarenheterna, principerna och tekniken så kommer nu det mobila tänket att implementeras även på den ordinarie webbplatsen, stockholm.se.
Så här ser det ut just nu i utvecklingsmiljön. Allt är inte färdigt och en del kommer att ändras, men det ger en bild av hur det kan komma att se ut i början av nästa år.
 

Startsida
Helskärm, Platta, Telefon

Startsidan - helskärm          

Navigationssida
Helskärm, Platta, Telefon

          

Ämnessida
Helskärm, Platta, Telefon

          

Menyhantering
I den mobila menyn går undernivåerna att expandera genom +

2 kommentarer

André Byström

André Byström

Ser grymt ut, jag har två funderingar kring hur ni tänkt: - Finns det någon särskild anledning till att ni valt att ha en svartvit logotyp för platta och telefon? - Vad är anledning till att ha en "hamburgarikon" på platta? Får inte den vanliga menyn plats? Kommer ni att ha "hamburgareikon" på alla storlekar av plattor och oberoende om man håller den i landskaps- eller porträttläge?

olawil

olawil

Hej André, tack för det! Vi kollar just nu på att använda den svarta logotypen generellt på sajten eftersom det är den vi använder mest, inte bara på de mobila gränssnitten. "Hamburgermenyn" fungerar lite annorlunda än den vanliga menyn. I den är alla undernivåer expanderbara direkt, utan att användaren behöver gå till sidan. Det tror vi underlättar mycket. För att spara plats i porträttläget tror vi att den kommer att fungera bra. Däremot kan man då välja att köra i landskapsläge om man vill ha den traditionellamenyn. vänligen johannes