Aktuellt

22

apr

Ikoner visar vad du hittat

sok.jpgI förra versionen av beta-webbplatsen lade vi till ikoner för dokument och filer, i sökmotorn. Det går alltså att via en ikon få se vilken sorts dokument du hittat när du får se träffresultaten.
Vi har i dagsläget ikoner för:

  • Bilder (Jpeg/gif)
  • Word-dokument
  • Powerpoint-dokument
  • Excel-dokument
  • PDF-dokument

Är ikonerna bra och tydliga? Vilka övriga filer behövs det ikoner för?
Du ser ett exempel på hur det ser ut här:
Länk till sökresultat
Sensmoral: Hitta rätt, bildligt talat

7 kommentarer

Björn Kindenberg

Björn Kindenberg

Jag tar fasta på Sthlm stads uppmaning att inte bli begränsad av att bloggen handlar om något helt annat än det jag vill kommentera... Jag var inne på Mediotekets nya hemsida. Den ser snygg ut och betydligt mer lättöverskådlig. Dock: ta bort modulen som visar temperaturen i luften, ser mest ut som om någon suttit och lekt med de olika funktionerna i webbside-editorn, fyller ingen särskild funktion.

Niklas

Niklas

Håller med Kalle, jag tycker att det är absurt att lägga upp offentlig information i Word,Excel mm. I vår familj är det ingen som använder dessa program och vi har inga planer på att betala dyra pengar för dem heller.

Kalle

Kalle

Hålller med Peter. Varför så microsoft-centrerad? De oerhört stora ikonerna som ser ut att vara rena text-filer, visar sig istället vara word-filer som många inte kan öppna, samt att de ofta medför säkerhetsrisker iform av virus och trojaner. Vidare vore det bättre om ikonerna hade lite färg, så det går snabbare att bläddra förbi de ointressanta/otillgänliga formaten. Verkar ju inte gå att göra några avancerade sökningar, ex efter filtyper, valfri trunkering, logiska operatorer etc.

Peter Krantz (privat)

Peter Krantz (privat)

Hej! Ur mitt perspektiv är ikonerna ganska tydliga. Om man dock tar ett steg tillbaka är det dock viktigare med några andra saker: - Informationen bör i så lite omfattning som möjligt ligga i dokument. Dokument kräver ofta ytterligare en programvara utöver webbläsaren för att ta del av informationen. Förvisso finns sökmotorns cachade webbkopia, en den tappar eventuellt funktionalitet och formler. - I sökresultaten dyker Microsoft Excelfiler upp. Alla användare har inte tillgång till Officepaketet och kan därmed inte ta del av potentiellt viktig information. Använd ett alternativt format för att inte utesluta medborgare. - Sökmotorn ni använder verkar plocka titlar ur dokumenten på ett sätt som kräver att den som publicerar dem är noggrann med hur metadata. Många av dokumenten presenteras ett helt annat namn än vad de egentligen verkar handla om. Testa t.ex. följande sökning: http://beta.stockholm.se/-/Sok/?q=Microsoft Sorry om detta inlägg blev lite off-topic...:-)

Mikael Sterner

Mikael Sterner

I stället för ikoner skulle ni kunna ha miniatyrbilder. Åtminstone för pdf-filer och bilder skulle det vara trivialt att implementera. Jag tror att det skulle tillföra mer än ikoner. Eftersom miniatyrerna skulle kunna cachas på servern borde det inte bli så slött. För Office-filer tycker jag att ni borde använda ikoner som mer liknar programmets logotyper. Som det är nu finns det ju inget som säger att Word-ikonen inte förestället ren text. Logotyp-ikoner skulle dessutom framhäva dessa filers proprietära natur.

Andreas

Andreas

Säkert jättebra med snygga ikoner, men för handlar en webbsajt enbart om att ge svar på min aktuella fråga på kortast möjliga tid. Det klarar fortfarande inte denna sajt. Alltså är funktionaliteten sajtens 100%iga uppgift- att jag som stadsbo snabbt ska kunna accessa rätt instans för att snabbt få konkreta svar och bli kontaktad om något gäller mina privata förhållanden. I detta fall gällde frågan vad tusan jag ska ta mig till nu när min doktor har skickat intyget till färdtjänsten, och jag inte har behörighet att själv fylla i ansökan, som bara någon speciell instans på lokal Stadsdelsförvaltning kan fixa, och som dessutom har stängt. det skulle suttit välldans bra om jag kunnat skicka dem ett webbformulär och bett ansvarig, behörig tjänsteman kontakta mig för att boka tid. Minns att webbplatsen är till för kommunens kunder (de boende). Det skulle även vara himla fräckt att kunna logga in på sitt egna konto, med e-leg för att kunna tuta och köra därifrån. Koncernens (Kommunens) produkter utgörs av tjänster. Webbsidan borde kunna funka som en kundtjänst. Koncernens interna sidor om hur hissarna numrerats, allmän byråkrati, fullmäktiges protokoll och webbplatsens övriga funktionella hinder borde kunna förpassas till det mest avlägsna hörnet på skärmen!!