Aktuellt

7

apr

Hitta den rätta vägen på stockholm.se

Tänk dig att du kan se alla stadens simhallar utmärkta på en karta eller alla förskolor. Tänk dig också att du på kartan kan se cykelvägar i staden. Denna vecka börjar detta bli verklighet. Då lanserar vi vår nya karta i sitt grundutförande.

Målet är att hjälpa dig hitta till stadens verksamheter. När du söker efter en simhall och får upp ett sökresultat ska funktionen ”se på karta” följa med. Under våren ska du också i kartläget kunna välja att visa exempelvis ”alla simhallar”, för att få en bra överblick över läget.

Med tiden ska kartfunktionen bli mer komplex och egentligen så finns ingen gräns för vad som är möjligt. Staden äger idag ett unikt material med kartdata som vi kan använda för att utveckla än fler funktioner.

Kartan kan bland annat användas som grund för olika slags mash-ups. Mash-ups kan enklast beskrivas som att man kombinerar två eller flera webbtjänster och får en ny webbfunktion. Ett exempel på detta är trafiken.nu där man kombinerat kartan med information från bl.a. Trafikkontoret, SL och Vägverket.

På längre sikt ska du även kunna bygga upp din egen karta där du kan peka ut dina favoritplatser, rita din egen cykelväg eller hitta lediga parkeringsplatser i ditt område.

Vilka funktioner skulle du vilja kombinera med kartan på stockholm.se? Kom med förslag!

Klicka här och här för en tjuvtitt på hur kartan ser ut. Vad tycker du?
kartan.gif

14 kommentarer

Johannes Söderlund, Projektledare

Johannes Söderlund, Projektledare

Hej Björn! Tack för det, vi hoppas det kommer att bli ännu bättre när det även går att hitta service (skolor, idrottshallar m.m.) via kartan utifrån där du bor. Jag ser att det är vi som skrivit fel i kartinstruktionen. Att zooma-ut med högerknappen fungerar bara med "helbilds-kartan" som är på gång. Det ändrar vi!

Björn Hagström

Björn Hagström

PS kan säga att jag använder Firefox om det kan påverka scroll/zoomen.

Björn Hagström

Björn Hagström

Nu har jag testat er nya karta en del och den är snygg. Snygg och riktigt snabb. Bra jobbat. Men jag har en del problem också. Jag kan inte zoom ut genom högerklick som man ska kunna och när jag zoomar med scrollhjulet så flimrar det till innan jag zommar in/ut. Om jag ser rätt så flyttas jag i höjdled i kartbilden innan zoomen får genomslag. För mig som besökare blir det väldigt jobbigt att arbeta med kartan och jag tycker det är rätt allvarligt. En annan sak som stör mig är att när jag zoomar med scrollhjulet så zommar jag inte där jag har muspekaren utan där kartan är centrerad. Nu när jag vant mig vid att kunna zomma där muspekaren är så saknar jag det verkligen när det fungerar annorlunda. Bra att det kommer ett större kartfönster också. Borde kunna bli så stort som jag som besökare vill ha det.

Dag Kättström, Betaredaktör

Dag Kättström, Betaredaktör

Tack för ditt bidrag Lasse. En kommentar till 2: Kartan kommer även i en större version som visas i ett eget fönster.

Lasse

Lasse

1. Inte lätt att se olika vägar när alla har samma färg. Titta tex på Djurgården. Mycket förvirrande med bara vita vägar. 2. Fönstret är på tok för litet. Gör det möjligt att förstora fönstret. 3. Avståndsmätning i kartan är viktigt. (Finns t.ex. på hitta.se).

Dag Kättström, Betaredaktör

Dag Kättström, Betaredaktör

Per! Cykelvägar ligger högt på vår lista med utökad funktionalitet. Tyvärr är inget datum beslutat än. Mikael! Företaget Starcus står för kartplattformen, Stadsbyggnadskontoret för kartdata (en blandning av stadskartan och tätortskartan). Projektgruppen har tillsammans med Starcus ändrat och anpassat utseendet på kartan + vad som ska visas på olika zoomnivåer + ikoner etc. Därutöver kan vi lägga på egna lager med information (bl a från serviceguiden), men inga sådana är implementerade ännu. Kalle! Har vidarebefordrat frågan om GIS-data till kartplattformens leverantör. Linné! Tack för synpunkterna. När det gäller förkortningen av Ringvägen beror det på att alla gator genomgående har förkortats. Detta för att gatunamnen ska kunna sättas ut i stå små skalor som möjligt. Tyvärr följer det förkortade namnet med även i stora skalor.

Johannes Söderlund, Projektledare

Johannes Söderlund, Projektledare

Hej Björn! En version av kartan finns nu att testköra på http://beta.stockholm.se. Det finns kvar att göra för att få till en riktigt bra interaktion mot den informationen vi vill visa upp på kartan, men det kommer!

Björn Hagström

Björn Hagström

Det är omöjligt att säga något utifrån en statisk bild av en karta. Det är själva interaktionen som är grejen. Släng upp ett test som vi kan få leka med vet jag:)

Per

Per

När kommer cykelkartorna? Jag hittar dom inte på betasajten. PDF-versionerna är krångliga eftersom man måste växla mellan norra och södra om man passerar gränsen..

Peter Antonius

Peter Antonius

Alla T-banestationer är alltid utmärkta, men vad som är intressant är att också kunna se alla uppgångar. Jag vet att jag ska åka till Fridhemsplan och ta höger på första vägen, men ingen aning vilken av uppgångarna jag ska ta, superviktigt om man är turist.

Kalle

Kalle

Kommer kartorna presenterar i något standard GIS-format? Jag hoppas verkligen på det eftersom nuvarande kartor har mycket stora brister, ex för att se alla nya anslagstavlor eller gymnastikhallar. Kan rekommendera KML är är OpenGIS Standard, så att folk kan använda ex Google Maps/Earth eller andra valfria verktyg eller klienter som mobil osv. http://google-latlong.blogspot.com/2008/04/kml-new-standard-for-sharing-maps.html http://www.opengeospatial.org/pressroom/pressreleases/857

Linné

Linné

Synpunkter på detaljkartan: Jag gillar inte förkortningar, finns det verkligen inte plats för Ringvägen istället för Ringv. ? Ögonen skulle föredra rastrerade/målade gator, nu blir själva huskropparna mer framträdande.

Mikael Sterner

Mikael Sterner

Kartan ser naturligtvis snygg ut på de två bilderna! Jag skulle gärna läsa mer om den tekniska lösningen bakom, varifrån och hur ni får dataunderlagen till de olika kartlagren och vilken kartmotor som ni använder. Någon del som är egenhändigt utvecklad?

Susanne

Susanne

Gillar dem skarpt! Snygga färger och enkla. Ser verkligen fram emot att kunna se bara det man är intresserad av så att det blir tydligare. Undrar förresten lite över hur långt ni har kommit med flytten av information för jag saknar en del fortfarande och om ni har mycket kvar är det ju inte någon idé att påpeka det :)