Aktuellt

13

mar

E-tjänster gör det enklare

I dag kan du bland annat välja förskola och betala boendeparkering på stockholm.se. På nya stockholm.se kommer fler tjänster som förenklar tillvaron för stadens invånare.
Det kallas för e-tjänster och är ett sätt att utföra sina ärenden och göra val på nätet istället för att skicka in blanketter eller sitta i telefonkö. E-tjänsterna spar tid och pengar för både invånare och staden.
Inom tre år kommer flera tiotal nya tjänster att se dagens ljus. Till exempel kommer äldre att kunna välja omsorg och skolelever att sköta sina kontakter med skolan. Inom staden finns även idéer om alltifrån möjlighet att söka säkra skolvägar till att söka bygglov.
”Ju fler som kan göra tjänster på nätet och tycker att det är bra, desto mer tid får vi över för att hjälpa till när det behövs och göra andra saker. Det ska vara upp till invånarna att göra på det sätt som passar dem bäst”, säger Karin Öhlander som är projektledare för stadens e-tjänster och som säger att det alltid ska finnas möjlighet till personlig kontakt.
Utmaningen för staden är att göra de nya e-tjänsterna enkla att använda, men också att förstå vad invånarna kan tänka sig att utföra via webben. Här behöver vi din hjälp.
Har du några erfarenheter av bra e-tjänster som du skulle vilja se på stockholm.se? Har du idéer om vad vi skulle kunna göra på området? Vi är tacksamma för alla kommentarer.

11 kommentarer

lisa

lisa

suger sjukt. Hopplöst dåligt att jag inte kan gå in och betala peridobetalning från jobbet när jag har min eleg. hemma. Den gamla sidan fungerar inte. Tack för besvär och p bot hemma I guess. SVAR: Hej Lisa, Trafikkontoret beklagar men meddelar att funktionaliteten är på väg. Under tiden kan du ringa 08-508 272 00 Eller skicka e-post via formuläret på stockholm.se så löser de frågan. http://www.stockholm.se/TrafikStadsplanering/Parkering/Parkeringstillstand/Boendeparkering/epostformular-for-boendeparkering/

Dag Kättström, Betaredaktör

Dag Kättström, Betaredaktör

Här är ett svar från Idrottsförvaltningen till Kalle, Nina med flera som tycker att tjänsten för att boka lokal är under all kritik. "Hejsan Ja, tyvärr så fungerar Interbook endast med Explorer. Vi (ca 100 kommuner som har IB) har påpekat detta flera gånger till vår leverantör Argentum och det står med på balanslistan med utvecklingspunkter hos dem"

Dag Kättström, Betaredaktör

Dag Kättström, Betaredaktör

Magnus, Den krisinformation du efterlyser är snart färdig, men ett antal beslut måste först fattas innan vi kan publicera. Därför syns inget just nu, men det kommer att dyka upp inom de närmsta veckorna.

Magnus Haglund

Magnus Haglund

Hej, Jag saknar fortfarande - för invånare eller som direktklick från hemsidan - en krisledningsingång från stadens krisledningsnämnd samt uppgifter för medborgarna och hur man kan förbereda sig själv inför en krissituation. Hälsn. Magnus Haglund

Daniel Åkerstedt

Daniel Åkerstedt

En sak till. Speeda upp alla Ajax sliding funktioner till MAX. Man blir ju galen efter ett tagl

Daniel Åkerstedt

Daniel Åkerstedt

Tjena. Jag skulle vilja kunna se en grafisk, herarkisk reprisentation över alla tjänster, kanslin, funktion, ansvarsområden, övrgripande politisk komite och gud vet vad. Jag skulle helt enkelt vilja kunna "datamina" vilken obskyr förundran som helst. Lägg in Stockholms stads alla databaser så att man kolla upp vad som helst. Gärna så avancerad så möjligt så Ett bra exempel är http://www.map.stockholm.se/kartago/ fast jag skulle vilja ha ännu mer valmöjligheter

Lars Persson

Lars Persson

Upplands-Väsby Kommun har verkligen lyckats jag som medborgare är verkligen nöjd med denna service. Se här: http://www.upplandsvasby.se/toppmeny/kommunen/forvaltningar/teknikservice/informationscentrum/synpunkterfelanmalan.4.769ac20c11174655beb8000743.html

Kalle

Kalle

Lokalbokningen är nog inte tänkt att användas av alla. Verkar främst till för vaktmästare på respektive skola. Ex krävs windows och IE som program. Vidare kan man ex inte söka efter lokaler som ligger i innerstan, eller över viss area. Öppettiderna och vilka anläggningar som har kortlås är också omöjligt att ta reda på, om man inte ringer och frågar.

Anna

Anna

Skulle gärna se att webbansökan till förkolorna fungerade. Det har den inte gjort på ett tag. Webbsidan borde också vara uppdaterad med exempelvis information om det nya kösystem för förskolan som ska införas.

David Andersson

David Andersson

Rapportera fel-knappen ser lustig ut åtminstone i Flock (Mozilla) på Mac OS X. Bilden till vänster ligger inte i linje med borders som omgärdar texten "Rapportera fel".

Nina

Nina

Jag skulle gärna vilja se en bättre presentation av de kommunala lokaler som går att hyra, och ett smidigare bokningssystem för dessa =) Tänker på det som idag ligger på idrottsförvaltningens sida, som är helt hopplöst att använda.