Aktuellt

10

mar

Nytt fönster eller inte – det är frågan

Vi vill vara säkra på att vi ligger i fas med dig som ska använda nya stockholm.se. Därför ställer vi härmed den eviga webbfrågan:
[poll id=”7″]

13 kommentarer

The new stockholm.se is co-designed by us! | weconverse

The new stockholm.se is co-designed by us! | weconverse

[...] by a "before and after" comparison.  Other things have been voted upon, like whether a link should open in the same window or not.  To stimulate interactions the team initiated competitions, like prizes to those who find [...]

Susanne

Susanne

Tycker, som många andra, att man själv måste få välja.

Martin

Martin

Ja, Krantz har helt rätt. Låt användaren bestämma i sin klient istället för att tvinga användaren in i ett beteende han eller hon inte vill ha. Om ni nu får för er att implementera något så korkat som att länkar och liknande öppnas i nytt fönster så bör denna funktionalitet vara avslagen by default och istället aktiveras genom gränssnittet av de användare som vill ha det. För oss andra, som har webbklienter som låter oss avgöra själva om länkar etc skall öppnas i nytt fönster eller ny flik, låter ni istället standardbeteendet regera.

Eva

Eva

Klickar man direkt på en länk är det naturligt att gå vidare till den nya sidan, och man kan backa tillbaka om man så vill. Högerklickar man på länken ger det istället valmöjligheter, till exempel att öppna en viss länken i ett nytt fönster eller i en ny flik. Man kan vilja ha flera olika trådar på gång samtidigt, i egna fönster eller flikar. Bara användaren själv kan veta vad som känns bäst för honom eller henne. Men det går att lära sig nytt också, och ni kan ju ge bra tips som förenklar surfandet. Ser dagligen användare som arbetat många år vid datorer men från början krånglat till det för sig för att ingen visat dem vilka olika kortkommandon och alternativ som finns.

Peter Krantz (Verva)

Peter Krantz (Verva)

Jag tycker också att man bör följa Vervas riktlinjer:-) Tanken är att låta användaren få bestämma beteendet i sin egen miljö. Observera att begrepp som "nytt fönster" inte alltid existerar i den terminal användaren använder (t ex vissa mobiltelefoner). Andra använder webbläsare där man hellre vill öppna sidor i flikar istället för fönster. Se riktlinje 5.7.3: http://verva.se/verksamhetsstod/webb/vl24/2006/5/7/3/

Kalle

Kalle

Ja, följ rekommendationerna Verva utfärdar. Länka bara och låt varje användares webbläsare sköta resten.

Ragnhild Stamsäter

Ragnhild Stamsäter

En helt annan sak: Jag tycker det vore bra om Stockholms stad hade en gemensamt ärendehanteringssystem. Det tar väl tid att utveckla, men fram till dess borde vi ha ett gemensamt system för att visa sammanträdeshandlingar mm. Flera stadsdelar har ju Insyn, men inte alla. Kan Insyn rekommenderas till alla?

Ragnhild Stamsäter

Ragnhild Stamsäter

Jag tycker absolut det ska vara ett nytt fönster! Annars måste man ju börja om från början för att hitta tillbaka till stockholm.se.

Henrik

Henrik

Mikael, Jonatan och Hans har helt rätt! Låt Stockholm.se fortsätta på den mycket fina inslagna linjen och var därmed inte en "jobbig" sajt som envisas med att bestämma över mitt surfande. Vill jag öppna i nytt fönster så kan jag göra det genom att aktivt göra det valet i browsern.

Hans

Hans

Användaren ska själv bestämma. Se Verva. Jag röstade på "samma fönster". Jag hoppas inte att ni, som Joakim undrar, har som mål att "behålla besökare på sidan". Det finns väl inget självändamål i det.

Jonatan Lind

Jonatan Lind

Följande citat går att läsa i Vervas riktlinjer: "Oavsett om länkar leder till sidor inom samma webbplats eller till en annan webbplats ska de öppnas i samma fönster." Är inte tanken att ni ska följa dessa riktlinjer?

Mikael Sterner

Mikael Sterner

Jag saknar alternativet "Bara länka, så sköter webbläsaren resten". I många webbläsare finns det ändå möjlighet att med hjälp av kontrolltangenter och inställningar påverka standardvalet, så att användaren själv kan styra. Vissa webbläsare har ju till och med möjlighet att visa flera flikade vyer "I samma fönster", så det alternativet är lite dubbeltydigt.

Joakim

Joakim

Bland det mest irreterande jag vet när jag surfar spontant är när externa länkar öppnas i samma fönster. Till exempel när jag ska gå från betahemsidan hit till bloggsidan vill jag ju fortfarande ha kvar betasidan för att eventuellt kolla upp något jag vill kommentera. Om den externa sidan inte innehåller det jag kanske trodde eller inte tycker är intressant blir det onödigt jobbigt att ta sig tillbaka till där jag var innan, om man ens hittar. De flesta webläsare använder sig idag också av flikar istället för helt nya fönster varför det inte blir någon oordning bland olika fönster vilket det kunde bli för några år sedan. Chanserna att behålla besökare på sidan blir mycket större och det måste väl ändå vara ett mål för den nya sidan?