18

jan

Tyck till om första veckans diskussion

Stockholm stads unika försök att involvera invånarna i byggandet av en ny webbplats har nu några dagar på nacken. Tack för många bra kommentarer.
Vi kommer inte att svara på allt direkt utan hoppas att diskussionen mellan invånare med olika åsikter tar fart, men varje fredag sammanfattar vi veckans diskussioner i ett inlägg som vi också gärna vill ha era åsikter om.
Många har haft synpunkter på innehåll eller saknat innehåll. Vi har inte gjort tillräckligt tydligt att vi innehållsmässigt inte på långa vägar är klara. Bloggen meddelar när det är dags att efterlysa specifik information på beta-webbplatsen.
Designen innhåller också element som inte är färdiga. Nicolas tycker användandet av pilar i menyn är otydligt, vilket det är. Så var det aldrig tänkt att det ska se ut när allt är klart. Martin tycker att ikonen (den lilla bilden) för att rapportera fel ger fel signaler och mer känns som ”under konstruktion”. Det tar vi till oss och undersöker nya varianter. Vi hoppas kunna återkomma med nya förslag här i bloggen så att ni kan tycka till om dem.
RSS, eller ”flöden”, gör det möjligt att ta del av information utan att behöva söka upp den aktivt. Signaturen eRIC efterlyser sådant och vi kan glädja honom med att nya stockholm.se kommer att erbjuda många flöden. Det lanseras på beta-webbplatsen inom kort och vi tror att nyheter och kalendarier kan bli populära att prenumerera på. Med hjälp av RSS-flöden skulle också en annan webbplats kunna hämta och publicera senaste nytt från stockholm.se. Omvänt så kan stockholm.se ha en ruta som publicerar senaste nytt från medier och bloggar om Stockholm. Pelle efterlyser en sådan lösning, men risken för missuppfattningar om avsändaren bedömer vi som stor.
Många har haft åsikter om tydlighet, kontrast och vilka hjälpmedel vi kommer att göra tillgängliga för funktionshindrade. Jag kommer i detalj att beskriva detta under nästa vecka tillsammans med vår interaktionsdesigner, men vi har redan tagit till oss tankar om för svaga kontraster. På samma sätt har era kommentarer om strukturen på informationen genererat tankeverksamhet. Är Skola & Arbete verkligen en bra rubrik? Som Hans och Patrik påpekar: vilka arbeten menas? Vi återkommer med frågeställningar kring strukturen.
Ha en trevlig Stockholmshelg, kommentera inlägget och håll i hatten. Det ska tydligen bli blåsigt.

13 kommentarer

eRiC

eRiC

Hej! Ansökningarna till kollo har minskat stort sedan år 2000. Jämfört med 2007 så blev det en minskning med 11% i år. Staden har en webbplats för kollo, http://www.stockholm.se/kollo - borde inte den införlivas under den nya designen på nya stockholm.se - och kanske till och med framhävas med en särskild rubrik under lämplig avdelning? Steg 2 borde vara att möjliggöra ansökan till kollo på webben - kanske via samma system som när man söker förskoleplats? Mvh Eric

Jonny

Jonny

Lina: Letar folk oftast efter förvaltningarna och stadsdelarna? Hur vet du det? Jag gör det då inte...

Lina

Lina

Vad brukar folk oftast leta efter? Detta borde finnas som knappar på hemsidan. D.v.s. förvaltningarna och stadsdelarna. Kalendariet borde gå att få upp som lista utan att man behöver ange datum. Aktuella arrangemang och andra nyheter bör stå överst på hemsidan. Friskvård för personal är svår att hitta. Kontaktinfo till Kulturskolan har varit svår att hitta tidigare. Generellt så tar det många knapptryckningar tills man kommer till några användbara fakta, adresser, namn osv. Spar de allmänna marknadsföringstexterna till andra platser (ex: SKIMF) Saker måste kallas för sina vedertagna namn i menyerna, ex. medioteket som man får klura fram genom ...IT eller vad det var. Mediotekets kalendarium bör ha med tid, plats och pris utan extra knapptryckning. Tack för mig!

Lina

Lina

Mörka färger ser alltid bättre ut än ljusa, så ta gärna i!

Dag Kättström, Betaredaktör

Dag Kättström, Betaredaktör

Tack för alla synpunkter och idéer i den här tråden. Allt sparas. Några korta kommentarer: Hej Joakim, nu är hänvisningen till Wordpress där igen. Lennart, tack för tipset. Vi jobbar redan nu enligt exakt samma riktlinjer som det privata konsultbolaget funka.nu använder. Berit, jag pratade med 'Design-Fredrik' om det där med klickbara kartor och de har varit på tapeten länge i det här projektet, men man har lagt ner det eftersom de riskerar att bli för plottriga och förstöra överblicken. När det gäller dina övriga idéer hoppas jag att du kommer tillbaka när det vi kallar Serviceguiden kommer ut på beta-webbplatsen i slutet av mars. Slutligen Gunilla, dina, och alla andras, synpunkter kring Sökfunktionen spar vi till en större genomgång inom kort.

Gunilla

Gunilla

Jag tycker det vore suveränt om det fanns en sådan bra sökfunktion som på uppsala.se, där kan man i sin sökning välja att söka på: Politiker Personal & arbetsplatser Protokoll Kalendariet På gång! Tillgänglighetsguide Ärenden i diariet Som det är nu på många kommuners webplatser så kanske man söker på säg "specialpedagog" eller "gruppbostad xx" men då får man som huvudsakliga träffar protokoll som nämner dessa ord och man måste leta bland 100 träffar för att hitta rätt. Ännu bättre om man också kan kombinera med att välja stadsdel n'r man söker.

Berit

Berit

Det är bra med klickbara bilder. När man kommer in på stockholm.se hade jag gärna sett en karta över kommunen indelad i stadsdelar med namn på varje stadsdel på kartan, så att man kunde klicka på den stadsdel man vill veta mer om. När man kom till stadsdelen skulle ett mycket representativt foto för just den stadsdelen dyka upp och under följa en lång telefonlista i bokstavsordning för all kommunal service, från förskola (också länk till utbildningsnämnden för skolan, inklusive vuxenutbildning) till äldreboende, förvaltning, politiker, reklamation/klamomålshantering, medborgarförslag, medborgarkontor, bibliotek, socialkontor osv. Ville man veta mer om varje service kunde man klicka på rubriken och där få veta hur man söker äldreboende, dagisplats, kontakt med politiker, hur man skriver medborgarförslag etc.

Lennart Klaesson

Lennart Klaesson

Hej, har ni haft någon kontakt med funkanu.se för att se till att den nya webben blir tillgänglig för alla ? Det gäller alltså att webben ska fungera bra även för personer med nedsatt syn, blinda etc. Funkanu har ett kommunwebbprojekt som leds av stefan.johansson@funkanu.se

Filippa

Filippa

Christer: menar du den gamla webbplatsen? Där finns det ju några nyhetsytor på förstasidan som uppdateras flera gånger i veckan? Jag vill inte att stockholm.se ska se ut som en tidning på framsidan, men det är klart, mer fokus på vad som händer vore kul. Solna.se tycker jag ser gamalmodig och riktigt trist ut, nyheterna är inte direkt några kioskvältare.

Christer

Christer

Stockholm har en sida med mycket och bra information inom vissa områden. Men man måste veta att den finns någon stans där inne eftersom förstasidan är ofattbart tråkig och ospännande. Se hur DN och SvD använder förstasidan. Solna kommun har ett liknande upplägg för sin förstasida där man åtminstone ett par-tre gånger under veckan presenterar nyheter och händelser, där kommunen på något sätt har medverkat.

Reklambrat

Reklambrat

Helt klart ett bra initiativ med en Beta-release. Den nya formen på webbplatsen känns dock inte lika fräsch. Jag tänker EPiServer-defaultsite daterad 2005. Skärpning på den fronten!

Den mammalediga

Den mammalediga

Hej hej! Vad kul att så många vill vara med och tycka till! Betan och utvecklingsbloggen är hur fina som helst, tydliga och pedagogiska. Ska bli jättekul att följa utvecklingsarbetet!

Joakim Jardenberg

Joakim Jardenberg

Jag tycker fortfarande det är underbart att ni använder Wordpress till bloggen - men kass att ni tagit bort wordpress-hänvisningen. Snålt. Dumt.