16

jan

Bakgrund till den nya webbplatsen

Dagens stockholm.se togs fram i projektet Webbportal Stockholm år 2001 och webbplatsen bygger fortfarande på samma principer som togs fram då. Mycket har hänt sedan dess, framförallt inom webbteknik och användbarhet, och våra förväntningar på vad en webbplats ska kunna göra har höjts rejält.
Målen för det här projektet är att:

  • Skapa en webbplats som är tydlig, användarvänlig och målgruppsanpassad
  • Skapa en webbplats med högre inslag av interaktivitet och möjligheter att uträtta ärenden direkt på webbplatsen.
  • Ta fram funktioner för att du ska kunna jämföra service och kvalitet, ex. jämföra olika skolor
  • Ta fram en ny grafisk form som är snygg och modern, men också kommer att hålla några år framåt.
  • Webbplatsen ska i största möjliga mån vara till för alla. Därför eftersträvar vi att uppfylla VERVAs krav på tillgänglighet.

Innan vi började bygga nya stockholm.se gjorde vi ett flertal olika undersökningar både bland de redaktörer som jobbar med webbplatsen och med våra användare. De fick bedöma den nuvarande webbplatsen och förklara hur de vill att stockholm.se ska vara i framtiden. Användarna och redaktörerna var överens om att den framtida stockholm.se ska vara mer:

  • tillgänglig
  • aktiv
  • aktuell
  • inspirerande
  • välkomnande

Ge oss synpunkter och kritik på våra idéer och utgångspunkter! Ett sätt är att diskutera med utgångspunkt från den gamla webbplatsen. Är det något som är bra på den gamla webbplatsen som vi borde ta med oss från den? www.stockholm.se

16 kommentarer

Monika

Monika

I er nya version verkar ni ha gått ifrån målgruppsprioriteringen som ni har på er nuvarande sida (för invånare, för turister etc.) och istället satsa på ett geografiskt fokus (vilken stadsdel man tillhör). Vad har ni baserat detta på? Har ni gjort undersökningar och sett att det är så här folk söker på er sida? Är inte säker på om nya logiken funderara bättre...

Gunnar Bengtsson

Gunnar Bengtsson

Jag vet inte om jag missat något, men jag saknar en plats för kommunala beslut samt de tjänsteutlåtanden som föranleder besluten. Det vore bra om det på ett enkelt sätt skulle kunna gå att hitta både från stadsdelsförvaltningarna som från nämnder och kommunalfullmäktige.

Johan sandström

Johan sandström

Det viktigaste för att sidan ska bli en succe är att sökmotorn fungerar utifrån medborgarens sätt att söka ( om det är som på den gamla sidan så kan ni helt låta bli att göra en ny sida) Design är sekundärt i förhållande till att kunna få tag på information på ett enkelt sätt via en väl fungerande sökfunktion. En annan viktig sak är att ha ett arkiv som sträcker sig mer än till kalenderåret. Jag har vid flera tillfällen velat ha tag på saker som hände för mer än 1 år sedan men då finns dom inte kvar vilket gör hemsidan väldigt historielös och utan möjlighet till att hänvisa till saker som hände längre tillbaka än 1 år. Exempel på det är utredningar och små pamfletter som det läggs ner en massa pengar på och som bara försvinner triots att dom kan vara högaktuella.

Peter Krantz

Peter Krantz

Instämmer med tidigare inlägg om RSS-flöden. Dock skulle jag vilja att de var mer specifika än att bara ha startsidans nyheter. Funktionen för att välja stadsdel känns som ett embryo till något som ger mig mer relevant information. Där skulle jag vilja ha en ATOM-feed över vad som är på G inom min egen stadsdel.

Henrik Hussfelt

Henrik Hussfelt

Som webbutvecklare är en stark förespråkare för "Användargenererat innehåll", oavsett på vilket sätt det är gjort. Något som slog mig efter att ha läst tidigare blogg kommentarer är följande: Man borde på förstasidan, ha en "ruta" för mest läst, nedladdat eller på annat sätt populärt innehåll. En sådan "ruta" skulle kunna fylla många personers önskan på "Snabblänkar" som är svårt att få in på en startsida. Låt säga att 10% av alla som surfar in på stockholm.se är ute efter antingen en återvinnings station eller badhus (tidigare nämnda saker), detta borde då medföra att ruta på stockholm.se innehåller direktlänkar till dessa sidor. Jag antog att ni kör EPiServer efter lite snabb research, era utvecklare borde kunna fånga upp statistik på exit sidor för att generera något dylikt. Att behålla flash-kvinnan som förklarar olika sektioner på siten, skulle kunna bli en succé :-)

Joackim Pennerup

Joackim Pennerup

Även om det är lite smalt med info i nuläget så tycker jag det överlag ser ut som en flexibel design som kan bli riktigt bra. Jag personligen tycker dock att "Om Stockholm stad" är en otydlig menyrubrik. Det är svårt att föreställa sig vad som finns under den. Dessutom är den förvillande lik "Om Stockholm.se" om man läser lite för fort (som jag) Så jag antog att det skulle finnas webbredaktionsinfo under den. Om det går att hitta ett annat namn så är det nog bra. Alternativt kanske man skulle kunna byta ut "om" mot något annat och slippa förvirringen. Kan eventuellt bero på att många "Om oss"-länkar ligger just längst till höger. Man kanske skall ha "Om Stockholm stad" Längst till vänster istället? Joackim Student

Maria

Maria

På nuvarande stockholm.se finns parklekar under Gator parker torg/parker och grönområden. Kanske är det tänkt att parklekar ska finnas under Trafik och stadsmiljö nu? Jag tycker nog att parklekar är en fritids/friluftsgrej och skulle passa bra under kultur och fritid.

Nicholas Hort

Nicholas Hort

I den nuvarande versionen av stockholm.se har det met kommit upp referenser till kommunala beslut när man sökt på tex bilpool som jag är verksam inom. Samtidigt har det funnit mycket bra arbete inom staden inom detta område men det får man inte någon uppgift om och detta skulle vara fint att förbättra. Man får ett intryck av att sidan utgår från den som söker men jag undrar vad som händer när någon har andra frågot än man tänkt sig. Lycka till i ert arbete MVH! /Nicholas

Robert Weintraub

Robert Weintraub

Det är precis vad jag tänkte fråga.Stadens kulturförvaltning med sina verksamheter är väl exponerat men alla fritidsgårdar/mötesplatser? Robert Weintraub

Barbro Kristiansson

Barbro Kristiansson

Undrar varför det inte står något om stadens fritidsgårdar/träffpunkter och parklekar under rubriken kultur och fritid. Dessa områden handhas visserligen av stadsdelsförvaltningarna, men det gör även förskoleverksamheten och omsorgen om funktionshindrade och de står med. Barbro Kristiansson

eRiC

eRiC

Ett lyft! Önskar RSS-flöden - möjlighet att prenumerera på i stort sett allt på webbplatsen. Vore också snyggt om man kan införa en agent liknande/samma som på http://insyn.stockholm.se där jag kan skriva nyckelord och sedan få alla dokument(länkar) mailade till mig.

Jan Lamby

Jan Lamby

Layouten ser tydlig och bra ut så långt den är färdig. Då jag är inte bara medborgare i allmänhet, utan också verksam yrkesmässigt som projekterande arkitekt och inom stadens handikappråd, önskar jag lättfunna och tydliga länkar direkt till respektive förvaltningar. T.ex. Stadsbyggnadskontoret eller Miljö Hälsoförvaltningen. De borde alltså finnas direkt under respektive rubrik i huvudmenyn /det horisontella bandet/ eller på startsidan direkt. Bästa hälsningar Jan L

Matias

Matias

Låter bra, men jag är osäker på syftet: Önskar ni alltså mina åsikter kring utveckling av webbplatsen eller kring stockholm stad? I förlängningen antar jag att det är det senare som gäller, men är åsikterna just nu för att få till webbplatsen? På "beta.stockholm.se" ser jag några meny-rubriker (det blåa horisontella fältet). Vet ej om det är rätt forum, men jag skulle gärna se någonstans man kan framföra t.ex kritik som konsument i Stocholms stad. jag tänker främst på restauranger som borde genomgå hälsoinspektion etc. Har tidigare försökt vända mig till diverse myndigheter som var och en hänvisat till någon annan, och när jag istället framfört den direkta frågan om de t.ex tänker utföra en inspektion så har jag inte fått något svar alls. Eftersöker något liknande det där TV-programmet (Plus? Puls? - norrlänningen som tappert försvarar oss vardagskonsumenter). Tack

Pelle Sten

Pelle Sten

Två idéer för att göra sajten mer aktuell: Lista de senaste inläggen från Stockholmsbloggar, till exempel i samarbete med Knuff eller Twingly. Lista de senaste Stockholmsnyheterna från lokala nyhetsmedier som SvD.se, DN.se, SVT ABC, TV4:s lokalnyheter, P4 Stockholm, osv.

MarianneWiberg

MarianneWiberg

Samhällsnytig och kanske lite roligt upplagd. Det kan locka fler att besöka webbplatsen.